Lonar Kratermeeer - Reisverslag uit Lonār, India van John Olsthoorn - WaarBenJij.nu Lonar Kratermeeer - Reisverslag uit Lonār, India van John Olsthoorn - WaarBenJij.nu

Lonar Kratermeeer

Door: John Olsthoorn

Blijf op de hoogte en volg John

29 April 2012 | India, Lonār

Lonar Crater is het resultaat van een geweldige krachtige impact die plaatsvond bijna 50.000 jaar geleden tijdens het Pleistoceen Epoch, toen een 60 meter breed ruimte rots met een snelheid van 90.000 kilometer per uur insloeg in de Aarde. De impact bracht een enorme energie van meerdere mega nucleaire bommen, waardoor een 1,83 kilometer breed en 150 meter diepe krater ontstond en hierna vormde zich een mysterieuze meer met de diameter van 1,2 kilometer. Lonar krater, India, is de best bewaarde en enige aardse inslagkrater in basalt en is een van de unieke kraters op zowel aarde als op de maan Enkele decennia later, toen het dodelijke atmosferisch effect van de impact uiteindelijk afgenomen was, startte een intrigerend ecosysteem met de ontwikkeling in de krater. Vandaag, een bos, bijna 137 meter diep in de rand van de krater, rond het meer.

Lonar, vandaag, is een opmerkelijke locatie. Het zoute water in het meer heeft een hoge mate van alkali, met een pH van 11. Door deze hoge alkaliteit zijn er geen organismen in het water, noch ondersteund het de omringende flora. Men kan verschillende dode bomen in het meer aantreffen waardoor het toch een mooie look geeft. Echter, de bodem slechts een paar meter buiten het meer is zeer vruchtbaar en vol met zoet water. Het resultaat is een brede groene zone rondom het meer. De enige manier voor de aanwezigheid van zoet water is door regen en door regenwater wat de krater in stroomt. Door verdamping neemt geleidelijk het zoutgehalte van het water in het meer toe.

Het bos rond het meer staat bekend om zeldzame kruiden, waaronder Sanjivani, die grote medische waarde heeft en mythologische betekenis. Het is ook een thuis voor honderden apen, varanen, pauwen, chinkaras en gazellen. Het meer trekt verschillende watervogels, zoals eenden brahminy, zwart-winged stelten, schelp-eenden, futen, shovellers, reigers, wintertalingen, Blue Jays, rood-wattled kieviten, Baya wevers, leeuweriken en roodborstjes.

Er zijn verschillende historische tempels rond het meer, alle behorend tot de Hemadpanthi stijl van de architectuur, waarin het gebouw is opgericht door het plaatsen van stenen bij de rotsen. Hoewel de meeste van deze tempels ruines zijn, is de beroemde Dhara Mandir gelegen aan de rand van de krater nog in redelijke staat wordt het bezocht door een aantal Indische liefhebbers per jaar.

Lonar is 145 kilometer van Aurangabad, een tocht van 4 uur rijden met de auto. Onderweg kwamen we een kippenboer tegen die wel een bizondere manier had om zijn kippen te vervoeren. Gewoon onderste boven ophangen aan enkele stangen gemonteerd aan zijn motor.

Ik bezocht Lonar met Alan Woodward, Kim Young, Adrian en onze chauffeur Raju. Hoewel we in de monsoen periode op pad gingen was het weer redelijk. Niet zonnig, bewolkt maar droog. Het voordeel is dat dan ook de temperatuur redelijk behaaglijk is met slechts 30 graden. Aangekomen bij de krater zie je aan de rand een mooi overzicht van het meer en de omringende vegetatie. Ook zie je de verschillende tempels aan de rand van het meer. Al de aanwezige dieren hebben we niet gezien wel de black face monkeys, pauwen, varaan en veel centipedes (duizendpoten) in de groene vegetatie.

Op de weg terug werden we in Lonar city nog even opgehouden door een ossenwagen. Even terugsteken met de auto want met een ossenwagen is dat toch even iets lastiger. Verder hebben zij geen vrees van oponthoud in tijd. Gewoon wachten, dat doen de meesten toch al de gehele dag.

• 29 April 2012 - 10:32

Arie Bode:

Hoi John,
    Bijzonder gebied! Leuk verslag, zou het zo zelf eens willen zien. Ik ben altijd weer verbaast wat deze wereld allemaal te bieden heeft, hier had ik nog nooit van gehoord.
    Bedankt,

Groeten,
    Arie

• 29 April 2012 - 14:05

Pa Olsthootn:

Heel interessant en mooie foto's, ik sluit me bij Arie aan, maar hij heeft meer kans als ik, geniet er van groetjes Pa en ma

• 30 April 2012 - 15:01

Marinus :

Ha john,
    Ik merk dat je steeds meer een hindoeist wordt met een uitgebalanceerd leven.
    Ontmoette gisteren in de trein van Maastricht naar eindhoven jouw zoon Maikel en begreep dat hij je spoedig komt opzoeken. Van je familie moet je het hebben tenslotte!
    Groeten, ook van Maria

• 30 April 2012 - 17:10

John:

Marinus, zo zie je dat ik jouw zoon ont moet in Guatemala en jij ontmoet mijn zoon in de trein van Maastricht naar Eindhoven. Zelfs als je het zou willen plannen lukt dat niet. Groeten aan Maria en Joris.

John

- In mei 2011 nar India vertrokken om te gaan werken bij Sterlite in Aurangabad, Maharashtra. - In voorjaar 2011 zal John 7 landen van Midden-amerika bezoeken.( Mexico, Belize, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica en Panama) - In september 2009 hebben John en Ingrid de eilanden Java, Bali, Lombok (incl gedeelte Sumbawa) en Flores van Indonesie verkend. - In najaar 2008 een rondreis van Ingrid en John door Thailand, Laos en Cambodja. - Rondreis door Zuid-America van John in voorjaar 2007. Te beginnen in Antarctica en vervolgens Chili/Argentinië, Bolivia, Peru en Ecuador.