Bezoek aan de Inka´s
Door: John Olsthoorn
Blijf op de hoogte en volg John
19 Mei 2007 | Peru, Arequipa
Er hebben zich weer veel zaken afgespeeld in de afgelopen dagen sinds ik voor het laatst berichte. Na La Paz en Rurrenabaque ben ik naar het hoogst bevaarbare meer in de wereld geweest nl Lago Titicaca en wel in Copacabana (jawel de plaats waar de bekende badplaats in Brazilië van is afgeleid. Hierna ben ik naar Puno in Peru gereisd en heb het Uros volk in lago Titicaca bezocht, welke op drijvende eilanden wonen, om vervolgens de bus te hebben genomen naar Cusco de voormalige hoofdstad van het Inca rijk. Hier heb ik een bezoek gebracht aan de Sacred Valley met veel Inca ruines en Machu Picchu de laatste Inca stad. Vanmorgen ben ik in Arequipa aangekomen om een bezoek te brengen aan Colca Canyon en de Andes Condors, een van de vogelsoorten met de grootste spanwijdtes.
Maar eerst maar eens terug naar het begin van dit hoofdstuk. Copacabana is een leuk en rustig dorpje aan de oever van lago Titicaca. Ik was hier op de naamdag van St Cruz van Bolivia en dat betekende hier 3 dagen feest, dans, drank en plezier. De mensen kopen miniaturen van auto`s, huizen, geld etc en vereren deze cq bezegelen dit met drank voor de maagd welke hier eens zou zijn verschenen in de hoop dat het volgend jaar deze Heilige maagd hun dromen zou waarmaken. (Veel geloof en hoop doet wonderen!) In Lago Titicaca ligt het eiland van de zon alwaar de zon zou zijn ontstaan en waar de eerste Inca koning is geboren. Er is overigens niet veel van te zien op het eiland behalve enkele replica’s en reconstructies. Na Copacabana ben ik doorgereisd naar Puno om het Uros volk te zien welke in familieverband op rieten, drijvende eilanden wonen (met Satelliet ontvangers en zonnepanelen.)
In Puno ben ik mijn camera weer kwijtgeraakt welke ik 1 week ervoor in La Paz had gekocht met alle foto´s van de afgelopen weken. Stom als ik was had ik deze nog niet gekopieerd of opgeslagen op mijn Hard disk. (een harde les!) Inmiddels heb ik dus maar weer een nieuwe camera gekocht in Cusco.
Cusco is een leuke en enerverende stad in Peru. Peru is trouwens heel wat geciviliseerde dan Bolivia. Direct na de grens zie je de kwaliteit van auto´s, wegen, samenleving en infrastructuur sterk verbeteren. Dat neemt niet weg dat Peru een erg toeristisch land is waar de Peruanen erg snel dollartekens in de ogen van `Gringo`s` zien.
Helaas van de in totaal 400-500 jaar tot 1500 opgebouwde rijkdom van de Inca´s is niet veel overgebleven. De Spanjaarden hebben allereerst al het goud en zilver geroofd om vervolgens alle Inca paleizen te slopen en hier uit naam van het heilige geloof de enige en echte ´juiste´ bestemming aan te geven nl kerken. Je ziet dus veel Inca fundamenten met daarbovenop kerken en andere koloniale Spaanse gebouwen. Machu Picchu is het enige overgebleven onaangetaste Inka bouwwerk omdat de Spanjaarden dit nooit hebben ontdekt.
Vanuit Cusco heb ik een 2 daagse reis door de Sacred Valley gemaakt met een taxi en gids waarbij we alle Inca bezienswaardigheden hebben bezocht. Ook hier viel het op dat de bouwwerken niet compleet waren. De Spanjaarden gebruikten de stenen en bouwmaterialen voor de bouw van hun huizen en monumenten in de 16e eeuw. Wat overgebleven is maakt toch veel indruk als je naar de maat en functie van de bouwwerken kijkt. Sommige stenen vooral die van de belangrijke bouwwerken zijn zo precies gemaakt en sluiten naadloos aan dat je je afvraagt hoe ze dat zonder metaal werktuigen en of andere werktuigen hebben klaargespeeld. Als antwoord kregen we dat de Inca`s vooral beschikte over aantallen arbeidskrachten, geduld en tijd. Tezamen met de Coca was dit het antwoord.
Na de 2 daagse reis, welke natuurlijk niet vlekkeloos verliep immers de Peruanen beloven meer dan ze waar kunnen maken, vertrokken we voor de 4 daagse wandel, MTB tocht naar Machu Picchu. Deze tocht was opgedeeld in hoogland en laagland jungle maar in beide gevallen werden we lastig gevallen door die vervelende zandvliegen, waarvan je 2 weken durende jeukende bulten van krijg.
Het was elke keer weer interessant om de rivieren over te steken met 2/3 personen in een kabelkarretje welke dmv spierkracht naar de overkant werd getrokken. Verder maakte de zon en de temperatuur de tocht er niet gemakkelijker op. Halverwege de dag was je doorweekt van zweet. Later was je blij dat de dag erop zat. Je kon dan immers aan de verkoeling want overal heb je wel bier.
Aangekomen in Aqua Calientes, aan de voet van Machu Picchu, zie je weer de toeristische bedrijvigheid. Hordes mensen komen hier alleen voor het bezoek aan Machu Picchu en daardoor is dit dorp uitgegroeid tot een puur toeristisch oord. De volgende morgen om 04:30 hebben we de trappen naar Machu Picchu beklommen (500 meter hoogteverschil) om de zonsopkomst te zien. Helaas was het s`morgens nog bewolkt maar later werd het gelukkig wel mooi. Na de inspanning van s`morgens hebben we ook nog de steile beklimming van 350 meter hoogteverschil naar Wayna Picchu genomen. Hier hadden we een prachtig overzicht over Machu Picchu en de tocht die we de dag ervoor hadden gemaakt om in Aquas Calientes te geraken. Echt indrukwekkend als je bedenkt dat de Inca`s alle stenen moeten hebben maken en vervoeren naar hoogteverschillen tot 750 meter. In totaal hebben we 7.000 trappen op én af moeten nemen wat behoorlijk inspannend was.
S`avonds zijn we terug naar Cusco gegaan met de trein (US$57 voor een enkele reis van 20 km!!!) Haast was ik genoodzaakt langer te blijven omdat mijn naam niet exact overeenkwam met de naam op het treinkaartje. Gelukkig was een andere beambte bij een ander toegang minder streng en kon ik doorlopen.
In Cusco hebben we de volgende dag nog wat musea bezocht om s`avonds in een luxe Cama bus naar Arequipa te reizen waar ik nu ben.
John