Berwang in de zomer-herfst
Door: John & Ingrid
Blijf op de hoogte en volg John
03 Oktober 2013 | Oostenrijk, Berwang
Het is gelijk genieten van zo’n culinair dinertje in Franse sferen en natuurlijk een afronding met een selectie Franse kaas. Na een goede nachtrust en goed ontbijt zijn we de eerste morgen naar de VVV gegaan voor fiets en autoroutes. Er zijn verschillende fietsroutes uitgezet in de omgeving dus dat was een “makkelijke” keuze. Door mijn ervaring en training van de Gulbergen 24 had ik het makkelijk. De omgeving is nogal heuvelachtig. (vreemd in het dal van de Marne toch!!!) We moesten gelijk op de pendalen, ook omdat we iets verkeerd reden en gelijk in hellingen van 8-10% terecht kwamen. Hier had Ingrid het even moeilijk.
Uiteindelijk hebben we 2 mooie routes van 20 km elk kunnen afronden en hebben we veel van de omgeving kunnen zien. Momenteel is de oogst net op gang gekomen en wordt er in de wijde omgeving door Franse maar ook veel Poolse en Bulgaarse plukkers geoogst. Ieder perceel wordt mechanisch ontbladerd om het de plukkers (vendages) makkelijker te maken de druiven te oogsten. Wat bopvalt is dat je onderweg kris kras door elkaar velden tegen komt van bv Mercier, Roederer, Moet & Chandon etc naast de kleine locale onafhankelijke boeren. Kwaliteit moet daarom zitten in de druivesoort en bereiding.
Op onze tweede dag zijn we met de auto de toeristische Champagne route gaan rijden en kwamen we in een aantal kleine plaatsjes. Het valt op dat deze behoorlijk uitgestorven zijn. Iedereen is op het veld aan het werk. Toch hebben we nog enige flessen Champagne kunnen bemachtigen waarvan we er een gelijk hebben genuttigd bij onze picknick onderweg.
In de abdij van Hautvillers hebben we het graf gezien van de Franse monnik Dom Pérignon welke in 1668 begon met het op fles trekken van wijn. Nu symboliseert deze naam de beste Champagnne van Moet & Chandon.
In Epernay nog even geslenterd langs de Avenu Champagne waar alle grote Champagne huizen zijn gevestigd en ook het standbeeld van Dom Perignon staat.
Naast de champagne hebben we ook gelijk de "Ratafia de Champagne" ( Dit is een aperitief welke wordt gemaakt uit niet gefermenteerd druivensap met een alcoholgehalte van 18%) en de "Marc de Champagne" ( Een brandewijn die wordt gemaakt door het distilleren van wijndrab (marc de raisin) in traditionele distilleerkruiken. De brandewijn moet daarna rijpen in eikenhouten fusten. ) gekocht om de selectie kompleet te maken.
Na de Champagnestreek en Frankrijk achter ons gelaten te hebben zijn we vandaag na een lange rit aangekomen in Berwang, Oostenrijk alwaar we morgen naar Schwangau gaan om het beroemde kasteel te bezoeken. Het contrast is groot vanuit het rustieke Frankrijk naar de bergen van oostenrijk. Dit is de eerste keer dat we de bergen in een groene omgeving zien. Normaal komen we uitsluitend in de winter en dan is het heeeeel anders.
03 Oktober 2013 - 21:55
Joyce:
Hey Mam,
Er bestaan ook E-fietsen en E-bikes :)
Ik zeg DOEN.
Liefs, Joyce -
03 Oktober 2013 - 23:19
Wilma Eding:
He Joyce
Je moeder is nog geen 65 jaar.
Dus geen E-bike!!!!!!!!!
Veel plezier. -
04 Oktober 2013 - 09:27
Arie:
Hoi,
Geen hoofdpijn?
Dit is een mooie reis, geniet er maar lekker van.
Ik ben benieuwd naar het volgend verslag.
Arie -
04 Oktober 2013 - 17:48
Wil:
leuk verslag en foto's......geniet ze samen.
veel groetjes,
wil -
05 Oktober 2013 - 12:04
Oma En Opa Olsthoorn:
Wij sluiten ons bij de vorige schrijvers aan geniet met volle teugen Pa en Ma